Apaļā galda ekspertu diskusija „Ilgtspējīga mobilitāte: siltimnīcefekta gāzu emisiju samazināšana autotransportā”

(12.06.2012.)

11.jūnijā LPAA piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) organizētajā apaļā galda ekspertu diskusijā „Ilgtspējīgā mobilitāte: siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana autotransportā”.

Diskusijas mērķis bija novērtēt vidējā un ilgtermiņa perspektīvā ekonomiski pamatotus risinājumus autotransporta radīto siltumnīcefekta gāzu emisiju būtiskai samazināšanai, kas balstīti uz alternatīvās degvielas arvien plašāku izmantošanu un elektromobiļu izplatības veicināšanu Latvijā, t.sk. pieejamo Klimata pārmaiņu finanšu instrumentu projektu finansējumu un citus valsts un pašvaldību rīcībā esošos atbalsta mehānismus. Eksperti analizēja vides, ekonomikas un zinātnes ieguvumus no alternatīvās degvielas tehnoloģiju plašākas izmantošanas autotransportā un diskutēja par efektīvi izmantojamiem atbalsta instrumentiem alternatīvās degvielas izmantošanas un e-mobilitātes plašākai ieviešanai un ilgtspējīgai attīstībai Latvijā.

Diskusijas atklāja VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs, savu skatījumu par diskusijas tēmu prezentēja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, VARAM Klimata politikas un tehnoloģiju departamenta direktors Valdis Bisters, LU aģentūras Cietvielu fizikas institūta direktors Andris Šternbergs, AS „RBSSKALS” padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns, kā arī Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Viktors Kulbergs un SIA "NK konsultāciju birojs” valdes priekšsēdētājs Neils Kalniņš.

Pēc diskusijas notika viedokļu apmaiņa, kurā tika aicināti piedalīties arī valsts un pašvaldību atbildīgo institūciju pārstāvji, akadēmisko aprindu, zinātniski pētniecisko institūtu un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī eksperti alternatīvās degvielas, autoindustrijas un transporta organizācijas jautājumos un ar to saistīto industriju uzņēmēji.