Auto Asociācija: auto remontu iepirkumu uzvarētāji nemaksā dabas resursu nodokli un strādā bez apliecinājuma

(02.06.2015.)

Auto Asociācija, turpinot pagājušā gada decembrī publicēto analīzi par automobiļu remonta un rezerves daļu veiktajiem publiskajiem iepirkumiem, ir veikusi apkopojumu par automobiļu remonta iepirkumiem 2014. gadā un tajos uzvarējušo uzņēmumu atbilstību minēto pakalpojumu sniegšanai. Šī gada 17. maijā raidījums „Nekā personīga” informēja par uzņēmumu SIA „B serviss”, kas bez C kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas ir uzvarējis Valsts policijas rīkotos iepirkumos. „Tas mūs pamudināja paskatīties, kas notiek ar citu uzņēmumu atbilstību, kas uzvarējuši tieši automobiļu remonta iepirkumos 2014. gadā” Auto Asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

2014. gadā valsts un pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības ir veikušas 160 automobiļu remonta iepirkumus par kopējo summu 3 milj. EUR un par uzvarētājiem ir atzīts 91 potenciālais piegādātājs. Kā liecina Valsts vides dienesta rīcībā esošā informācija, 28 uzņēmumi, kas ir gandrīz 30% no visiem piegādātājiem joprojām nav saņēmuši C kategorijas apliecinājumu piesārņojošo darbību veikšanai. Daži no tiem tikai tagad sapratuši apliecinājuma trūkumu un vērsušies VVD. Šie 28 uzņēmumi ir atzīti par uzvarētājiem 43 iepirkuma priekšmetos par kopējo summu 430 tūkst. EUR.

Inga Koļegova, Valsts vides dienesta ģenerāldirektore: „Pateicoties Auto Asociācijas iniciatīvai par godīgiem auto remonta iepirkumiem, VVD rīcībā šobrīd ir pietiekoši informācijas, lai rīkotos un veiktu pārbaudes autoservisos, kuru dalība iepirkumos līdz šim notikusi bez C kategorijas apliecinājuma piesārņojošās darbības veikšanai kontrolētos apmēros, atbilstoši mūsu valsts likumdošanas praksei.”

Bez C kategorijas apliecinājumiem strādājošie servisi, iepirkumos uzvarējuši nelikumīgi, apzināti sniedzot nepatiesu informāciju par savu atbilstību valsts un pašvaldību iestādēm, nenomaksājot dabas resursu nodokli un, iespējams, tādējādi nespējot kvalificēties MK noteikumu prasībām, kas nosaka šādu uzņēmumu atbildību pret vidi. „Šis ir vēl viens konkurences kropļošanas piemērs, līgumi būtu jālauž, pasūtītājiem jāsludina jauni iepirkumi un publisko iepirkumu likums jāpilnveido, lai turpmāk šādiem uzņēmumiem uz kādu laiku publiskais iepirkums būtu slēgts!” komentē Ingus Rūtiņš.

Analizētie dati par veiktajiem iepirkumiem tika iegūti no SIA „Mercell Latvia”, kas ir profesionāls iepirkumu monitoringa pakalpojumu sniedzējs. Piesārņojošo darbību atļauju dati iegūti VVD tīmekļa vietnē no publiski pieejamās informācijas. Saite uz informāciju: http://www.vvd.gov.lv/izsniegtas-atlaujas-un-licences/c-kategorijas-apliecinajumi/